De kerstvakantie viel laat dit jaar, pas met tweede kerstdag begon de eigenlijke vakantie. Dus ik had niet veel tijd voor voorbereidende kerstinkopen. En dat had niemand eigenlijk, vandaar dat kerstavond nog best een drukke winkeldag was voor iedereen.
Kerstavond
Voor ons de eerste dag van de vakantie. Een reden om eens lekker te gourmetten met de kinderen. Die vinden dat fantastisch, het is voor mij weinig werk en het is nog lekker ook. Ik krijg het na verloop van tijd alleen een beetje op mijn heupen van de hitte die er van ons gourmetstel afkomt.
Eerste kerstdag
Deze begon voor ons heel kalm, met een uitgebreid ontbijtje met kerstbrood en verse sinaasappelsap en een eitje. Daarna kon ik meteen aan de slag, want die middag zouden we naar de ouders van +Sander gaan om daar te dineren, samen met +J, +, kinderen +I en R en +Y, +E. en C.
Omdat vlees vaak hoogtij viert op dit soort gelegenheden, hadden Sander en ik besloten om voor een vegetarisch groentehapje te zorgen (dan komt de schijf van vijf nog enigszins tot zijn recht). Een tijdje eerder had ik heerlijke rolletjes gemaakt van erwten, met een lapje gebakken groente erom heen. Deze maakte ik nu weer, maar alleen de erwtenmix en de gebakken groente. Eenmaal bij mijn schoonouders zette ik alles in elkaar met wat leuke kerstprikkers.
Aldaar hadden we een gezellige middag en de kinderen konden lekker wat energie kwijt met hun neef en nicht. En daarna volgde nog een heerlijk avond met een heerlijke ossenstaartsoep, pikante kipstoofpot en tortillawraps (en natuurlijk mijn erwtenrolletjes) en een kersentaart toe.
Iedereen in de mooiste kleren. |
Toen lieten we de oudste kinderen daar achter voor een logeerpartij (net als vorig jaar, eigenlijk) en vertrokken wij weer naar huis met Vivian.
Thuis kon ik meteen aan de slag, want derde kerstdag zouden we bij mijn ouders eten en moest ik ook iets meenemen, daarvoor moest het eten wel al in de marinade.
Tweede kerstdag
Dit was voor ons een rustige dag en dat was maar goed ook, er was stiekem nog veel te doen.
Dit jaar wilde ik uitpakken met Beef Wellington, waarbij Ossenhaas wordt ingepakt in bladerdeeg en het daarna de oven ingaat. Ik vond het een beetje spannend om daarvoor één hele grote ossenhaas te gebruiken, maar ik vond bij Delia Smith een recept voor kleine ossenhaasjes. Dat leek me wat makkelijker behapbaar. Voor de volledigheid heb ik ook nog wat andere recepten voor Beef Wellington gelezen.
In de morgen begon ik al vroeg met het maken van een uiensoepje als voorafje en chocolademousse als dessert. Ook moest ik nog de champginonvulling maken voor tussen de ossenhaas en de bladerdeeg. Maar we vonden ook nog tijd voor een wandeling en een filmpje (20.000 Leagues under the Sea, met Kirk Douglas, zeker het kijken waard).
Het diner was heel goed gelukt. De uiensoep was lekker licht en uiig en smaakte alleen maar naar meer. De mini- Beef Wellingtons waren goed gelukt, sappig en smakelijk. Daarbij konden we ook nog genieten van ingemaakte perzik, ingemaakte peer en ingemaakte sjalotten. En het toetje was een heerlijke, zoete chocolademousse.
Maar mijn dag was nog niet voorbij. De stoofpot voor mijn ouders op 3e kerstdag werd nu alvast aangebakken en gestoofd, zodat het de avond en de volgende dag kon stoven.
Maar bij mijn ouders hebben we heerlijk gegeten van een stoofschotel van riblappen in guinness en port. Ik heb die wel vaker gemaakt en is ook met kerst heerlijk. En als dessert was er nog een heerlijke ijstaart met vruchten.
We vertrokken rond als tonnetjes weer op tijd naar huis. En toen was alles voorbij. We hadden alleen nog de spellendag en Oud & Nieuw voor de boeg!
Dit jaar wilde ik uitpakken met Beef Wellington, waarbij Ossenhaas wordt ingepakt in bladerdeeg en het daarna de oven ingaat. Ik vond het een beetje spannend om daarvoor één hele grote ossenhaas te gebruiken, maar ik vond bij Delia Smith een recept voor kleine ossenhaasjes. Dat leek me wat makkelijker behapbaar. Voor de volledigheid heb ik ook nog wat andere recepten voor Beef Wellington gelezen.
In de morgen begon ik al vroeg met het maken van een uiensoepje als voorafje en chocolademousse als dessert. Ook moest ik nog de champginonvulling maken voor tussen de ossenhaas en de bladerdeeg. Maar we vonden ook nog tijd voor een wandeling en een filmpje (20.000 Leagues under the Sea, met Kirk Douglas, zeker het kijken waard).
Het diner was heel goed gelukt. De uiensoep was lekker licht en uiig en smaakte alleen maar naar meer. De mini- Beef Wellingtons waren goed gelukt, sappig en smakelijk. Daarbij konden we ook nog genieten van ingemaakte perzik, ingemaakte peer en ingemaakte sjalotten. En het toetje was een heerlijke, zoete chocolademousse.
Jet ziet er jummie uit. |
Derde kerstdag
Derde kerstdag konden we de kinderen weer ophalen bij mijn schoonouders, waarna we doorreden naar mijn ouders. De kinderen waren behoorlijk over hun toeren van alle drukte, vakantie, kerst, logeren, laat opblijven en zo voort. Dus Sander maakte eerst nog een erg lange wandeling met ze voor hij ze aan mijn ouders kon blootstellen. Zo konden ze nog wat van hun energie kwijt.Maar bij mijn ouders hebben we heerlijk gegeten van een stoofschotel van riblappen in guinness en port. Ik heb die wel vaker gemaakt en is ook met kerst heerlijk. En als dessert was er nog een heerlijke ijstaart met vruchten.
We vertrokken rond als tonnetjes weer op tijd naar huis. En toen was alles voorbij. We hadden alleen nog de spellendag en Oud & Nieuw voor de boeg!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten